HTML

vuvei.blog.hu

társadalom, kultúra, zene, politika, színház, figyelem, szociális munka, szociálpolitika, van, töprenghet, ámulhat, gondolkodhat, lelkesedhet, nem bántja senki

Friss topikok

Linkblog

vuvei

2009.07.15. 15:07 GabriellaSZ

Hamvastól Hankissig

Címkék: anglia szdsz hankiss lmp idősellátás retkesgusztos újreformkor.hu palyabea kulturáliskreatívok hamvasbéla láthatatlantörténet hatodikfaj

Egész éjjel neteztem...nem szép dolog, komoly az addikciós mérlegem, ami a netet illeti, de egészen tartalmas éjjel volt. Kezdődött az szdsz.hu és Gusztos Péter blogjának olvasásával, hm...valóban meg tud újulni egy olyan közösség, akik a kezdetek filozófiájától és szemléletétől (pl. Solt Otília és a SZETA) olyan messze gördültek, hogy egy komolyabb tréning sem lenne elég visszagördíteni a nehéz köveket...Retkes megpróbálja, (bár azóta sorra közöl a média róla és cégérdekeltségeiről korrupciós ügyeket, melyekre nem reagál) Gusztos kihátrál és a süllyedő hajó hasonlatával élve azt éli meg, hogy az utolsó két konzerven megy a harc, halvány jelét sem látja a dicső kezdet felé fordulásnak...fájdalmas végnek tűnik ez és méltatlan az alapító értékek tükréből nézve....

ezek után lmp.hu- annyira sajnálom, hogy ennek a fiatal közösségi kezdeményezésnek avval kell többek között megküzdenie, hogy ne mossák össze a liberális oldal cooperációjával, aki egy kis fáradtságot is vesz és beleolvas a programjukba, feketén fehéren láthatja, hogy az emberi jogok terén és a szabadság jogok terén liberális közösség a neoliberális gazdaságpolitika ellen próbál meg jobbnál jobb programokkal lobbizni már most minden eszközzel...  a vidékfejlesztés területén kidolgozott programjuk tele van konzervatív elemekkel, de a jobb oldallal mégsem mossák össze őket....valami friss naivitás az ami miatt közel állnak hozzám és őszintén nagyon szorítok ennek a szerveződésnek...bízom benne, hogy a most megígért és hangoztatott szemlélet, mely szerint nem óhajtanak a jelenlévő politikai elittel "lepaktálni" a jövőben is konstans marad és a hitelességük megerősödésében ez lesz az egyik húzóerő....hajrá lmp!

no, innen jutottam el aztán ismét Hankissék (Hankiss Elemér, mások mellett egy videóban pozitívan nyilatkozik az lmpről, bár tegyük hozzá, egészen kimért és óvatos, amiért megint csak RESPECT! link a videóhoz: https://www.youtube.com/watch?v=p7f7IvP8Bew) oldalához, az újreformkor.hu-ra, ha valakit érdekel és nyitott, akkor nagyon tudom ajánlani, mert színes, érthető, roppant izgalmas és talán  a következő jelzőket tudnám használni, hogy egy modern, európai HUMANISTA, civil, közösségi, szakértői, polgári mozgalom és aktivistái, támogatói szellemkörébe pillanthatunk bele...egészen felemelő. A sok érték mellett egyet szeretnék itt megemlíteni: (ezen a linken érhető el- http://www.ujreformkor.hu/palya-bea-%E2%80%9Es-sirt-hol-nemzet-sulyed-el-nepek-veszik-koerul%E2%80%9C       Palya Bea megkapóan humoros és érzékeny reflektálása,  egy régebbi kutatás ihlette erre az írásra, ami itt érhető el:

http://hvg.hu/hetilap/200751-52HVGFriss2.aspx

tovább olvasva rátaláltam a Kulturális Kreatívok csoportjára, melyről egy kis film is megtekinthető, azonban a film nem tette volna számomra érdekessé ezt a csoportot, de a megjelent könyvet a témáról minél előbb szeretném a könyvespolcomon látni:

Paul H. Ray és Sherry Ruth ANderson tollából: Kulturális Kreatívok – Akik képesek megváltoztatni a jövőt-

link: http://www.ujreformkor.hu/kulturalis-kreativok-%E2%80%93-akik-kepesek-megvaltoztatni-joevot

 

aztán a gépet kikapcsolva elkezdtem megint olvasni Hamvas Béla: Láthatatlan történetének első esszéjét- ez a könyve jelenhetett csak meg, amíg élt a szerző....és a következő gondolatok foglalták össze az egész estés kutatgatást, keresgélést és gondolkodást...Amolyan esszenciaszerűen  a hatodik fajról való elmélkedésével összesűrítve tett pontot a napom végére, már megint Hamvas Béla:).

(Ez a könyvecske 1999 óta minden külföldi utamon velem van...érdekes, hogy otthon csak vár rám a könyvespolcon és a legnagyobb figyelemmel és kiváncsisággal eddig csak külföldön tudtam rá koncentrálni és magamévá tenni a sűrű mondanivalót....Megtaláltam a neten is, így begépelnem sem kell már a hivatkozott részletet-

köszönet a http://www.hamvasbela.org oldal üzemeltetőinek)

Uszpenszkij írja, hogy az egész földön, faji, népi, vallási, társadalmi, műveltségi, területi, korbeli, nembeli különbségektől teljesen függetlenül, tökéletesen új, hatodik emberfaj van kialakulóban. A new race - az új emberfaj kialakulása, keletkezése, kibontakozása érthetetlen nagy misztérium. Amíg ennek a fajnak a Föld minden táján elszórt tagjai - akár dél-afrikai bányában, akár amerikai farmon, japán hadihajón, balkáni kis faluban, norvég konzervgyárban, londoni külvárosban mint segédlelkész vagy munkás, vagy hivatalnok, vagy katona, vagy rikkancs, vagy sebész -egyedül állottak, önmaguk előtt is úgy tűnt, hogy abnormis, lehetetlen lények, akik környezetükkel és világukkal nemcsak hogy nem tudnak megegyezni, hanem azzal egyetlen lényeges pontban sem érintkeznek. Ezek az emberek a Földön elszórva, magukban voltak, környezetüktől sarokba állítva és mellőzve. Idegenek voltak. Mert valóban idegenek voltak. Az új fajból minden valószínűség szerint igen sok ember el is veszett. Ki tudja, hogyan? Egy része öngyilkos lett, egy része elzüllött, inni kezdett vagy fellázadt, a törvénybe ütközött és börtönbe került. Egy része kedélybeteg lett vagy megzavarodott. Végül a faj keletkezésének misztériumához teljesen hasonló, érthetetlen, újabb nagy misztérium volt, hogy az új faj képviselőiben lassan kifejlődött a tudat: már nem vagyok egyedül. Az még titok, hogy a hozzám hasonlóak hol vannak. De már tudom, hogy vannak, és ha találkozom velük, felismerem őket anélkül, hogy egyetlen szót is váltanánk. Amíg valamilyen emberből csak egy van, kivétel, ha kettő, különös, ha három, már közösség. Egyelőre még csak nyomokban. A harmadik nagy misztérium - a találkozás és egyesülés -még késik.

A hatodik fajról szóló tanítás nem veszélytelen. Nem azért, mert bárki, még a legprimitívebb tömeglény is azonnal meg van győződve róla, hogy ő az új fajhoz tartozik. A tanítás veszélye abban van, hogy az özönvíz kozmikus katasztrófájának kellős közepén, ma, a megmentő Noé-bárkát túl korán építi meg, és a menekülés reményével kecsegtet, holott még senki sem tudhatja, hogy a menekülésnek van-e lehetősége. A hatodik fajról szóló tanításban van valami profetikus, és azonnal érezni, hogy a gondolatot az isteni rejtély atmoszférája veszi körül. De ez még csak veszélyesebbé teszi. Egyelőre a gondolatot nem szabad másnak tekinteni, mint szimbólumnak: út, amely mindenkinek nyitva áll, és lehetőségnek, hogy mindenki tartozhat oda vagy ide. Csak rajta múlik. Ha a tudatos gondolkozáshoz nyúl, nyitva áll előtte a bárkába való belépés. Ha elsüllyed a tömegbe, kizárja magát a hatodik fajból. De még így is vigyázni kell. Aminek származása isteni, az az embernek túl sok. Ember, légy éber és erős!

20.

A küzdelem már eldőlt, anélkül, hogy a harcra sor került volna. A hatodik faj és a tömeg sohasem állottak egymással szemtől szembe, kezükben fegyverrel, hogy az ütközetet megvívják. Tulajdonképpen nem is találkoztak. A tömeg már teljesen az anyagba készült leszállni, amikor a Földön az új faj megjelent. A két ember nem nézett soha egymás szemébe. Csak az egyes emberi lények harcolnak, látszólag egyéni harcot. A háttér metafizikai. A küzdelem még tart, ha kimenetele nem is kétséges. Az ember csak a Hatalmak eszköze, s ha valaki közülünk győz, a bennünk lévő Hatalom győz.

Forrás: http://www.hamvasbela.org

 

...mindezek mellett egészen szép és mély dolgokat élek meg itt Angliában az új munkahelyemen, ahol idős emberekkel dolgozom...az érzések feldolgozásához és azok megírásához még kell egy kis idő....

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vuvei.blog.hu/api/trackback/id/tr391247586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása